Σπονδυλική Στήλη (ΑΜΣΣ-ΘΜΣΣ-ΟΜΣΣ)

Το αυχενικό σύνδρομο είναι μια κατάσταση η οποία είναι γνωστή σε όλους μας ως «πάθηση», αλλά στην ουσία δεν είναι. Περιγράφει μια σειρά δυσλειτουργιών που προκαλούν πόνο, δυσκαμψία, ζαλάδες, μουδιάσματα κ.α. Πιο συγκεκριμένα ο όρος αυχενικό σύνδρομο χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις παθήσεις τις Αυχενικής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης (Α.Μ.Σ.Σ.), όπως η  αυχενική σπονδυλαρθρίτιδα, το οπίσθιο συμπαθητικό αυχενικό σύνδρομο, η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Η κατάργηση της λόρδωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (ευθειασμός) που οφείλεται στον τρόπο εργασίας και ζωής (ηλεκτρονικός υπολογιστής, γραφείο, τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρα κα) είναι η πιο συχνή αιτία εμφάνισης του αυχενικού συνδρόμου. Άλλες συχνές αιτίες είναι τα τροχαία ατυχήματα και τα κλιματιστικά.

Συνέχεια →

Οσφυαλγία είναι ο πόνος της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και οι αιτίες που τον προκαλούν είναι ποικίλες, όπως η εκφυλιστική σπονδυλαρθρίτιδα, οι παθήσεις των μεσοσπονδυλίων δίσκων, τραυματισμοί της περιοχής, όγκοι, φλεγμονές, παθήσεις της κοιλίας κλπ. Πολλές φορές προκαλείται από καταπόνηση της μέσης λόγω των κακών συνηθειών του σύγχρονου τρόπου ζωής ( καθιστική πολύωρη εργασία, υπερβολικό σωματικό βάρος, ελάχιστη σωματική άσκηση) χωρίς να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη παθολογία.

Ο ιατρός καλείται να εντοπίσει την αίτια του άλγους και να προβεί στη σωστή θεραπεία, η οποία μπορεί να είναι συντηρητική ή και χειρουργική αναλόγως πάντα την κλινική εικόνα, αλλά και τις απεικονιστικές και νευρολογικές εξετάσεις. Η συντηρητική θεραπεία συνίσταται στην παυσίπονη αντιφλεγμονώδη αγωγή, την ανάπαυση, την φυσικοθεραπεία, την εκπόνηση ασκήσεων και στην εκμάθηση αποφυγής περιττών καταπονήσεων της περιοχής στην καθημερινότητα.

Συνέχεια →

Τα κατάγματα Σπονδυλικής Στήλης μπορούν να αφορούν τα Κατάγματα Αυχενικής Μοίρας(ΑΜΣΣ) τα Κατάγματα Θωρακικής Μοίρας (ΘΜΣΣ) και τα Κατάγματα Οσφυϊκής Μοίρας (ΟΜΣΣ).

  • Τα κατάγματα της Α.Μ.Σ.Σ. είναι σοβαρά κατάγματα ιδιαίτερα όταν είναι ασταθή, γιατί υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού του νωτιαίου μυελού με αποτέλεσμα την τετραπληγία ή ακόμα και τον θάνατο του ασθενούς. Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση καθώς και η μεταφορά του ασθενούς με προσοχή στο Νοσοκομείο αποτελούν τα πρώτα μέτρα του προβλήματος. Η θεραπεία εκλογής σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι η σπονδυλοδεσία της Α.Μ.Σ.Σ. και η αποσυμφόρηση της πίεσης του νωτιαίου μυελού.
     
  • Τα κατάγματα της Θ.Μ.Σ.Σ. συνήθως είναι σταθερά κατάγματα λόγω της ύπαρξης του θωρακικού κλωβού, στις περιπτώσεις όμως που τα κατάγματα είναι εκρηκτικά μπορεί να προκαλέσουν παραπληγία του ασθενούς και μόνιμη αναπηρία. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία εκλογής είναι η σπονδυλοδεσία της Θ.Μ.Σ.Σ. και αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού.
     
  • Τα κατάγματα της Ο.Μ.Σ.Σ. εάν είναι σταθερά και μικρής παρεκτόπισης αντιμετωπίζονται συντηρητικά με την βοήθεια ειδικών κηδεμόνων για 2 έως 3 μήνες. Τα ασταθή κατάγματα Ο.Μ.Σ.Σ. χρειάζονται χειρουργική αποκατάσταση με σπονδυλοδεσία.
© 2018 Orthopedia - Μπεσίρης Γεώργιος - Υπηρεσίες υγείας