Γόνατο

Τραυματισμοί και ασθένειες του γόνατος (ρευματοπάθειες) μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον αρθρικό χόνδρο που φυσιολογικά προστατεύουν την άρθρωση του γόνατος, οδηγώντας σε πόνο και δυσκαμψία (Οστεοαρθρίτιδα). Η Ολική Αντικατάσταση Γόνατος μπορεί να είναι αναγκαία, όταν πιο συντηρητικές θεραπείες (όπως αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενέσεις κορτιζόνης και απώλεια βάρους) αποτυγχάνουν να ανακουφίσουν τον πόνο ή να βελτιώσουν την κίνηση. Κατά τη διάρκεια μιας ολικής αντικατάστασης γόνατος, το σύνολο της άρθρωσης  αντικαθιστάτε από μια τεχνητή πρόθεση. Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί 1½-3 ώρες.

Μετά την επέμβαση, οι ασθενείς επιτυγχάνουν, συνήθως άμεση ανακούφιση από τον πόνο στην άρθρωση. Η φυσιοθεραπεία αρχίζει άμεσα για να επιταχυνθεί η αποθεραπεία και να διασφαλιστεί η πλήρης κίνηση της άρθρωσης. Οι ολικές αρθροπλαστικές γόνατος σήμερα έχουν βιωσιμότητα 20 χρόνια σε ποσοστό 85-90% .

Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί μια λιγότερο επεμβατική εναλλακτική λύση από την ολική αρθροπλαστική γόνατος. Η διαδικασία αυτή έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει μόνο τα μέρη του γόνατος που έχουν καταστραφεί από αρθρίτιδα, αφήνοντας το υγιέστερο μέρος άθικτο. Βασικά πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι το μικρότερο χειρουργικό τραύμα , η ταχύτερη αποκατάσταση και η πλήρης κίνηση του γόνατος. Αυτή η επέμβαση γίνεται συνήθως σε άτομα νεότερης ηλικίας, πιο ενεργούς ασθενείς οι οποίοι δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε ολική αρθροπλαστική γόνατος ακόμη ή για ασθενείς των οποίων η αρθρίτιδα είναι εντοπισμένη σε μια συγκεκριμένη περιοχή του γόνατος.

Συνέχεια →

Η Οστεοτομία κνήμης αφαιρεί ή προσθέτει ένα τμήμα οστού κοντά στην κατεστραμμένη αρθρική επιφάνεια. Αυτό μετατοπίζει το βάρος μακριά από τον κατεστραμμένο χόνδρο σε μια περιοχή με υγιή χόνδρο, ανακουφίζοντας προσωρινά τον πόνο.

Συνέχεια →

Η ανοικτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση συνήθως χρησιμοποιείται για τη θεραπεία καταγμάτων σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν την επιγονατίδα, τους κνημιαίους κονδύλους και το κάτω πέρας του μηριαίου. Η αποκατάσταση της λειτουργίας και της σταθερότητας  του γόνατος είναι σημαντική γιατί  δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς να περπατούν και να κινούνται κανονικά μετά από ένα κάταγμα. Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση χειρουργικού υλικού για να αναδιατάξει τα σπασμένα οστά και να τα κρατήσει στη θέση τους

Συνέχεια →

Ο τετρακέφαλος και ο  επιγονατιδικός τένοντας  είναι ισχυρά στοιχεία στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος και βοηθούν στην έκτασή του. Αυτοί οι τένοντες αποτελούνται από παχύ, ινώδη ιστό και είναι συνήθως ανθεκτικοί στις βλάβες. Ωστόσο, ο τετρακέφαλος ή ο επιγονατίδος τένοντας μπορεί να υποστούν ρήξη μετά από  πτώση με μερικώς λυγισμένο το γόνατο και είναι πιο συχνή σε άτομα μέσης ηλικίας. Μια ρήξη του επιγονατιδικού τένοντα μπορεί να οδηγήσει στην εξάρθρωση της επιγονατίδας, σε αδυναμία έκτασης του γόνατος και αδυναμία βαδίσεως.

Συνέχεια →

Οι Ολικές αρθροπλαστικές Γόνατος έχουν διάρκεια ζωής περίπου 20 χρόνια στο 85-90% των καλά επιλεγμένων ασθενών. Μετά από χρόνια μια εμφυτευμένη πρόθεση χάνει τη λειτουργικότητά της κυρίως λόγω χαλάρωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η χειρουργική αναθεώρηση.

Η Αναθεώρηση της Ολικής Αρθροπλαστικής Γόνατος  συνήθως γίνεται μετά από :

  • χαλάρωση
  • αστάθεια
  • κακή τοποθέτηση
  • σηψαιμία

Η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που επιτρέπει στο γιατρό να εξετάσει τους ιστούς στο εσωτερικό του γόνατος. Είναι σύνηθες  να γίνεται χρήση της αρθοσκοπικής μεθόδου για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση από την κλινική εξέταση ή άλλες εξετάσεις απεικόνισης όπως η μαγνητική τομογραφία (MRI), η αξονική τομογραφία (CT) ή οι ακτινογραφίες. Κατά τη διάρκεια μιας αρθοσκοπικής διαδικασίας, ένα λεπτό φως οπτικών ινών που καταλήγει σε μια μικροσκοπική κάμερα  εισάγεται στο γόνατο, επιτρέποντας την εξέταση της άρθρωσης με μεγάλη λεπτομέρεια. Για ορισμένους ασθενείς, η αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται με τη χρήση μικροσκοπικών εργαλείων που εισάγονται από μικρές τομές γύρω από την άρθρωση.

Συνέχεια →

Οι μηνίσκοι αποτελούν σημαντική λειτουργική μονάδα του γόνατος. Η λειτουργία τους είναι η ομαλή κατανομή των φορτίων που δέχεται το γόνατο και καλύπτουν το κενό μεταξύ δύο οστών, ενός κυρτού (μηριαίος κόνδυλος) και ενός κοίλου (κνημιαίο πλατό).

 

Οι μηνίσκοι δεν έχουν αιμάτωση γι αυτό σε περίπτωση τραυματισμού δεν επουλώνονται. Τα άτομα με ρήξη μηνίσκου εμφανίζουν πόνο, διόγκωση του γόνατος και πολλές φορές το γόνατο «κλειδώνει». Η αρθροσκοπική μηνισκεκτομή μας δίνει την δυνατότητα να αφαιρούμαι μόνο το σπασμένο τμήμα του μηνίσκου διατηρώντας το υγιές κομμάτι ακέραιο. Σε περίπτωση που η ρήξη του μηνίσκου είναι στην περιφέρεια έχουμε την δυνατότητα συρραφής του.

Συνέχεια →

Ο πρόσθιος χιαστός βρίσκεται στο κέντρο του γόνατος και εμποδίζει την πρόσθια μετατόπιση της κνήμης. Μετά από στροφική κάκωση του γόνατος ο πρόσθιος χιαστός μπορεί να σπάσει ολικώς ή μερικώς, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με άλλες βλάβες (ρήξη μηνίσκου, χόνδρινες βλάβες, ρήξεις πλαγίων συνδέσμων, ρήξη οπισθίου χιαστού). Ο ασθενής με ρήξη πρόσθιου χιαστού εμφανίζει έντονο πόνο, άμεση διόγκωση του γόνατος και αστάθεια.

Συνέχεια →

Οι βλάβες του αρθρικού χόνδρου (ή αλλιώς αρθρίτιδα  γόνατος) αποτελούν σοβαρές παθολογικές καταστάσεις με τελικό αποτέλεσμα την αναπηρία του ασθενούς σε βάθος χρόνου. Στα νεαρά άτομα οι βλάβες του αρθρικού χόνδρου είναι κυρίως τραυματικής αιτιολογίας μεμονωμένες ή σε συνδυασμό με συνδεσμικές βλάβες του γόνατος (ρήξη συνδέσμου, χρόνιες μηνισκικές βλάβες). Μπορεί να είναι βλάβες εστιακές ή διάχυτες, μερικού ή ολικού πάχους. Η θεραπεία των χόνδρινων βλαβών του γόνατος είναι αρκετά δύσκολη. Ο ορθοσκοπικός καθαρισμός της χόνδρινης βλάβης σε συνδυασμό με τρυπανισμούς του υποχονδρίου οστού αποτελεί μια πρόσκαιρη μέθοδο θεραπείας με αβέβαια τελικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.

Συνέχεια →

© 2018 Orthopedia - Μπεσίρης Γεώργιος - Υπηρεσίες υγείας